Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
error_outline
15. juni kl. 10:42

Opphever totalforbud mot bruk av åpen ild

Grunnet værvarsel og nedbør er brannfaren i skog og mark såpass redusert at totalforbudet mot bruk av ild utendørs oppheves. Til tross for værskiftet vil det være lokale forskjeller og Meteorologisk institutt opprettholder varsel om lokal fare for skogbrann.
Les mer clear
A A A

Midsund blir språkkommune

Laget med språkkommuner dobles fra 27 til 55 kommuner - I Møre og Romdal er Midsund kommune nykommer.

– Kommunene blir viktige forbilder i arbeidet med språk i barnehager, skoler og videregående, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Språkkommuner er del av regjeringens satsing Språkløyper - den nasjonale strategien for språk, lesing og skriving 2016-2019. Målet er å styrke språkarbeidet i barnehagene, og gjøre elever bedre til å lese og skrive.

De første språkkommunene startet opp i fjor. Nå utvider Utdanningsdirektoratet lista ved å velge ut 28 nye kommuner blant 38 søkere.

Utfordringer med lesing og skriving

Mange elever sliter med grunnleggende lese- og skriveferdigheter. På nasjonale prøver i lesing høsten 2016 var 23 prosent av jentene og hele 28 prosent av guttene på 5. trinn på det laveste mestringsnivået. Derfor har regjeringen satt i gang en stor satsing på tidlig innsats, og Språkløyper er del av dette.

– Språk er viktig for barns lek, vennskap og læring i barnehagen, og det er avgjørende for elevers faglige og sosiale utvikling på skolen. Derfor er det flott at så mange barnehagelærere og lærere engasjerer seg i kommunene. Det gir mange spennende satsinger over hele landet, sier Røe Isaksen.

Mandag 24. april legger kunnskapsministeren frem ny rammeplan for barnehagen. Også denne vil bidra til å styrke arbeidet med språk i barnehagen.


Fra barnehage til videregående

Utdanningsdirektoratet har lagt vekt på at språkkommunene har en systematisk og helhetlig satsing på språk, lesing og skriving i barnehager, skoler og videregående skoler. Også i år er det satt av om lag 30 millioner kroner til satsingen med språkkommuner.

Språkkommunene får tilskudd som går til å etablere og drifte lokale faglige nettverk. Lærere og barnehagelærere skal delta i disse faglige nettverkene for å utvikle nye måter å jobbe lokalt med språk, lesing og skriving i barnehage og skole. Kommunene får tilskudd til delvis frikjøp av ressurslærere. De får også faglig støtte underveis fra Lesesenteret og Skrivesenteret.

Her er Norges nye språkkommuner:

Finnmark: Kvalsund, Båtsfjord

Troms: Harstad

Nordland: Herøy, Alstahaug, Brønnøysund

Nord-Trøndelag: Frosta

Sør-Trøndelag: Ørland

Oppland: Nordre Land, Sør-Aurdal

Telemark: Kviteseid

Vestfold: Svelvik

Møre og Romsdal: Midsund

Sogn og Fjordane: Luster, Bremanger, Vågsøy, Selje, Eid, Gloppen, Hornindal, Stryn

Hordaland: Stord, Fjell, Lindås, Bømlo

Rogaland: Strand

Aust-Agder: Kvinesdal

Østfold: Råde

 

Tips en venn Skriv ut
Publisert | Oppdatert 28. april 2017